Hulp bij de (zindelijksheids)training van je pup
Een bench kan helpen bij de zindelijkheidstraining van je pup. Honden houden er niet van de ruimte waarin ze slapen te bevuilen. Een bench helpt pups te leren hun blaas langer op te houden, wat op zijn beurt de zindelijkheidstraining positief beïnvloedt.
Daarnaast voorkomt een bench destructief gedrag. Een bench helpt voorkomen dat puppy’s en jonge honden ongein kunnen uithalen, vernielingen in huis maken en in gevaarlijke situaties terecht komen als ze niet onder toezicht staan.
Een eigen plek
Iedereen weet dat honden veel beweging en uitdaging nodig hebben. Wat mensen echter snel vergeten of niet weten, is dat rust nét zo belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid van je hond. De bench is een fijne plek om zich in terug te trekken en uit te rusten. En een goede (nacht)rust geeft op zijn beurt weer een gezonde, blije hond!
Een constante, stabiele factor
Een hond heeft, net als wij mensen, veel baat bij regelmaat. Een bench maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Hij weet immers waar hij aan toe is als het baasje even van huis is, als er visite over de vloer komt of als het tijd is om te gaan slapen. Natuurlijk mag je de momenten waarop je hond in zijn bench gaat geheel zelf bepalen. Wees echter wel altijd consequent; zo leert je hond jou en de situatie beter begrijpen en creëer je een routine.
Een aantal DO’s en DONT’s op een rijtje:
DO’s
- Kies het juiste formaat bench;
De hond moet zich in de bench gemakkelijk kunnen omdraaien, en er gewoon in kunnen staan. Heb je nog een pup, houdt bij de aanschaf van een bench dan rekening met de uiteindelijke grootte van jouw hond; neem bijvoorbeeld de gemiddelde afmetingen van het hondenras als uitgangspunt.
Zoals je wellicht al hebt gezien op mijn website, bouw ik zelf houten hondenbenches. Het eerste model, dat bestemd was voor onze Boxer pup Boris, was er meteen eentje van groot formaat (L140xD75 cm). Dat was in eerste instantie natuurlijk veel te groot voor Boris, en daarom hebben we zijn bench voor een paar maanden voor een deel afgeschermd. Een te grote bench, zeker voor een pup, is niet echt bevorderlijk voor de zindelijkheidstraining gezien het dan sneller voorkomt dat ze hun behoefte aan de ene kant van de bench doen en het andere deel schoon houden. Een tijdelijke oplossing, zoals een barricade of (houten) tussenschot biedt dan zeker een uitkomst.
- Kies bij voorkeur een bench met een dichte achterzijde en 1 dichte zijkant;
Een bench met een dichte achterzijde en 1 dichte zijkant zorgt ervoor dat je hond een rustige, tochtvrije plek in je huis heeft. Daarentegen geeft het ze nog voldoende mogelijkheid om vrij te kunnen kijken.
DONT’s
- Gebruik de bench bij voorkeur niet als strafplek;
Je leest het goed: 'bij voorkeur'! Op veel websites die tips geven over het gebruik van de hondenbench wordt in koeienletters aangegeven dat je de bench nooit als strafplek moet gebruiken. En ergens ben ik het daar mee eens. Een veilige plek voor je hond creëer je immers door er positieve associaties aan te koppelen. Maar vanuit mijn eigen ervaring weet ik ook dat dat gewoonweg niet al-tijd gaat. Als je het Boxer-ras een beetje kent, weet je dat het energieke honden zijn die heel speels en nieuwsgierig zijn en soms de boel flink kunnen uitdagen, puur om te kijken wat ze wel en niet kunnen maken bij het baasje. Ik heb in Boris' zijn pubertijd dan ook voldoende gekke dingen meegemaakt. En geloof mij; een time-out in zijn bench is echt de manier geweest om hem duidelijk te maken dat ik dit gedrag niet duldde. En hij wist écht het verschil wel tussen een verplichte time-out of een vrijwillig schoonheidsslaapje :-)
Alles draait om het vinden van de juiste balans.
- Laat je hond nooit te lang in de bench;
Mijn ervaring
Waarom ik zo positief ben over hondenbenches? Ik ben er sterk van overtuigd dat een bench positieve effecten heeft op honden, in allerlei opzichten. Ik heb dit in ieder geval ervaren bij mijn eigen hond. Toen Boris een pup was, dribbelde hij het liefst de hele dag achter me aan. Harstikke gezellig was dat, maar zo kwam hij niet aan zijn rust. Door hem op vaste tijdstippen in de bench te doen en hem even die verplichte rust te geven, werd hij een veel vrolijker mannetje. Nu hij wat ouder is, weet Boris wat hij aan de bench heeft en beschouwt het echt als zijn huisje. Na zijn avondwandeling loopt Boris meteen naar zijn bench; hij weet dat hij nog iets lekkers krijgt en dan gaat slapen. Komt er visite? Dan blijft hij even in de bench totdat hij iets rustiger is. Die vertrouwde plek blijf ik hem, ook in de toekomst, nog heel graag bieden!