Onderhoud en verzorging van je schapenvacht

Onderhoud en verzorging van je schapenvacht

Schapenvachten zijn prachtige natuurlijke producten die warmte en comfort geven. Door de van nature aanwezige lanoline / wolvezels is een schapenvacht vuilafstotend en onderhoudsvriendelijk. Om je schapenvacht op zijn allermooist te houden, zijn hier enkele tips & tricks: 

Verzorgen

  • Uitkloppen
De eenvoudigste manier om je schapenvacht een snelle opfrisbeurt te geven, is om hem even uit te kloppen met een mattenklopper of met de hand. Schapenvachten zijn behoorlijk sterk dus ze kunnen echt wel tegen een stootje.  
  • Borstelen / kammen

Als de schapenvacht veel in gebruik is, kan de wol na verloop tijd wat gaan vilten. Het is dan aan te raden om je schapenvacht weer mooi en zacht te maken met behulp van een wolkam. Een wolkam heeft fijne ijzeren pinnen die gemakkelijk knopen en losse haren uit de vacht halen. Zowel geschoren als langharige schapenvachten zijn te behandelen met een wolkam. Na het kammen ziet de vacht er weer uit als nieuw! 

Reinigen
  • Vlekken behandelen met vochtige doek en een natuurlijk schoonmaakmiddel
Een vochtige doek (met bijvoorbeeld groene zeep) is vaak genoeg om vlekken in de schapenvacht te behandelen. Zorg er wel voor dat je vlekken zo snel mogelijk behandeld, want anders kan het in de wol en het leer trekken wat het schoonmaken bemoeilijkt. Gebruik na het schoonmaken van de vlek een droge doek en laat de schapenvacht aan de lucht drogen. Eventueel weer in model brengen met een wolkam and you’re good to go! 
  • Niet in de wasmachine
Gooi je schapenvacht nooit in de wasmachine! Een natuurlijke schapenvacht bevat lanoline (wolvet) maar door de vacht te wassen in de wasmachine verwijder je dit laagje, waardoor de vacht zijn natuurlijke vuilafstotende werking verliest. Door een beurt in de wasmachine verstijft ook het leder en dat is helaas niet meer soepel te krijgen. Daarnaast verliest de vacht zijn mooie model en glans.
Heeft je schapenvacht echt een grondige reiniging nodig? Dan zijn hier je opties:
  • Stomen met wolreinigingsschuim;
  • Handwas (koud water) met mild vloeibaar wasmiddel. Zorg er na het wassen voor de vacht goed uit te schudden en te laten drogen in de buitenlucht. 

Drogen

  • Drogen in de buitenlucht of op kamertemperatuur

Een schapenvacht kan je het beste laten drogen in de buitenlucht of op kamertemperatuur. Strek de huid regelmatig tijdens het drogen uit om het leer soepel te houden.

  • Vermijd de droger of andere warmtebron

Laat je schapenvacht nooit drogen in de droger (of een andere warmtebron zoals verwarming of kachel) of in direct zonlicht. Je wilt je schapenvacht namelijk niet te snel laten drogen, hierdoor kan het leder stug en hard worden en zelfs scheuren.

Terug naar blog

Uitgelichte collectie