*DIY* Maak je eigen lenteschaal met stoere DIY XL eieren

*DIY* Maak je eigen lenteschaal met stoere DIY XL eieren

Zodra de lente weer om de hoek komt kijken, wordt ik altijd een beetje éxtra vrolijk. Die geleidelijke transitie in de natuur, zowel in het weer als in alle groeiende knoppen en opkomende bloemetjes, geeft me zo veel inspiratie! Om er nog wat extra van te genieten, haal ik de lente ook heel graag in huis. Met het oog op Pasen maak ik in deze blog een leuke lenteschaal met stoere, sobere DIY XL eieren.

close-up-lenteschaal-met-DIY-XL-eieren-paaseieren-voorjaar

Wat heb je nodig?

  • Kippengaas
  • Nijptang (of sterke schaar)
  • Kranten
  • Behanglijm
  • Oude lappen stof
  • Koffiedik (of tuinaarde)
  • Acrylverf
  • Kwasten
  • Schaal/plateau/dienblad (bijv. dit plateau van Château Rustique)
Collage-stap-voor-stap-DIY-XL-paaseieren-lenteschaal-lente-voorjaar

Stap 1. Maak een mal van kippengaas

Maak een eivormige mal door het kippengaas voorzichtig te buigen en vervolgens in te knippen, daar waar nodig. Voor een speels effect heb ik 4 mallen gemaakt die in grootte verschillen.  

Stap 2. Beplak de mal met krantenstroken

Besmeer de krantenstroken met behanglijm en beplak de buitenkant van de mal met de stroken. Bekleed de mal in totaal met 4-5 lagen en laat dit goed drogen. Je hoeft niet supernetjes te werken; er mogen wat vouwen, hobbeltjes en andere oneffenheden in je papier-maché creatie zitten. Dat geeft straks een natuurlijke, pure uitstraling.  

Variatietip #1 Een halfopen ei:

Knip een (ongelijk en gekarteld) deel aan de bovenkant van de kippengaasmal weg. Beplak de binnenkant van de mal met 1-2 lagen papier-maché. Volg dan de stappen 2 t/m 4 om het ei op dezelfde manier af te werken. Geef als laatste de binnenkant van het ei een kleurtje met acrylverf (bijv. goud). Voor extra kleur kan je het ei vullen met wat hyacintbollen, blauwe druifjes of narcissen.

Stap 3. Bevestig de stofstroken op de mal

Dompel een stofstrook in de behanglijm en drapeer de strook over het ei. De stofstrook moet volledig bevochtigd zijn met behanglijm, zodat het straks goed hecht aan de papier-maché mal en hard wordt. Het is de bedoeling dat het een geheel wordt met plooien, zodat dit straks een mooie structuur geeft aan het ei. Laat het geheel goed drogen, dit duurde bij mij ongeveer 24 uur.

Tip: Voor de lappen stof gebruikte ik een wit T-shirt. Wil jij deze eieren ook maken in sobere kleuren? Neem dan bij voorkeur een zwarte (of donkergrijze) lap stof, dit zorgt ervoor dat de binnenzijde van de plooien minder opvalt en je die dus minder nauwkeurig hoeft te schilderen.

Stap 4. Beschilder het ei

Maak de gewenste kleuren verf en voeg hier koffiedik (of tuinaarde) aan toe. Meng dit goed door de verf. Breng vervolgens de verf kriskras aan op het ei. Naar wens kan je een tweede laag verf aanbrengen. Zorg er dan wel voor dat de eerste laag goed droog is, anders meng je de kleuren met elkaar in plaats van een duidelijk contrast te geven. Om een levendig effect te creëren, heb ik in de tweede laag lichtere kleuren aangebracht, met name op de hoger gelegen delen van de stofstroken (voor meer diepte) en op de bovenkant van het ei. Laat dit goed drogen overnacht en KLAAR zijn je stoere XL eieren!

Presenteer ze op een leuke schaal of dienblad, eventueel gecombineerd met nog meer lentedecoratie zoals kwarteleitjes of bloembollen.

Hoe zijn jouw stoere, sobere XL eieren geworden ? Laat het me weten!

Lieve groet,

Janneke

Terug naar blog

Uitgelichte collectie