DIY: Bouw je eigen insectenhotel

DIY: Bouw je eigen insectenhotel

Een insectenhotel in je tuin; het is al een paar jaar een trend en het lijkt - gelukkig - alleen maar meer te worden. De hotels zijn van groot belang voor o.a. bijen, vlinders, wormen en lieveheersbeestjes. Ze fleuren niet alleen het straatbeeld of je tuin op, de insecten die er op afkomen eten ook graag de wat minder gewenste beestjes als luizen en muggen. Het insectenhotel dat ik heb gebouwd, is geïnspireerd op bijenraten. Ik laat je graag zien hoe jij ook zo’n duurzaam en leuk hotel voor al die beestjes maakt.

Benodigdheden:

 • Resthout (plankjes)
 • Zaagtafel
 • Afkortzaag
 • Houtlijm
 • Elastieken
 • Schroeven
 • Boormachine
 • Lijmpistool
 • Opvulmateriaal:
  • Bamboe
  • Dennenappels
  • Rietstengels
  • Berkentakjes
  • Boomschors
  • Boomstammetjes
 • 2 houten palen (vierkant of rond)
 • Eventueel: kippengaas

Stap 1. Het bouwen van het dakje / de buitenzijde
Bouw de buitenzijde van je hotel. Zelf koos ik ervoor om een spits dak te maken met zijkanten die licht schuin naar binnen staan. Het dakje en de onderkant heb ik 2 centimeter breder gemaakt dan de bijenraten, dat zorgt voor een klein overstek.

Stap 2. Het maken van de bijenraten
Om de bijenraten te maken, zal je een zeshoek moeten maken. Hiervoor stel je de zaagtafel in op een hoek van 30 graden. Namelijk: een cirkel is 360 graden en we hebben 6 plankjes, dus 360 gedeeld door 6 maakt 60 graden. Deel dit door 2 en je hebt een 30 graden hoek aan iedere zijde van het plankje. Haal de plankjes in de lengte door de zaagtafel. Hoe groter de afstand tussen het zaagblad en de geleider, hoe groter de bijenraat uiteindelijk wordt. Voor mijn bijenraten hield ik een breedte van ca. 8 en 5 cm aan, verschil in breedte geeft een speels effect.  
Haal vervolgens de afgehoekte lengtes door de afkortzaag. Je bepaalt hiermee de diepte van je insectenhotel/bijengraten. Kort de stukken af op minimaal 20 cm.

Tip: heb jij nou geen zaagtafel en/of afkortzaag in huis of wil je je hotel helemaal niet zo ingewikkeld maken? Er zijn tal van manieren om zonder deze machines toch een superleuk insectenhuis te bouwen. Het framework van stap 1 kan je gewoon maken met de zaag, boormachine en schroeven. De bijenraten zou ik vervangen voor boomstammetjes met gaten in verschillende diktes, bakstenen met sleuven en opvulmateriaal als bamboe, dennenappels en riet.

Besmeer de zijdes van de 6 afgekorte plankjes met houtlijm en maak er een zeshoek van. Plaats 2 elastieken om de vorm heen zodat alles mooi op zijn plaats gehouden wordt, en laat het goed drogen. Herhaal dit met de overige bijenraten en verwijder de elastieken nadat alles goed is uitgehard. Plaats de bijenraten in een vorm naar eigen wens, en boor alle raten aan elkaar vast middels houtschroeven.

Plaats bijenraten in je eerder gemaakte buitenzijde en boor de 2 elementen aan elkaar vast.

Tip: gebruik resthout in plaats van nieuw hout voor het maken van je hotel. Dan is het echt cradle-to-cradle en duurzaam.

Bijenraten insectenhotel insectenhuis

Stap 3. Opvullen maar!
Vul de bijenraten met verschillende vullingsmaterialen, zoals takjes, dennenappels, bamboe, stro of leem. Ieder insect heeft een specifieke voorkeur waar het zich graag nestelt in het insectenhotel.
 
Vlinders schuilen graag in een kamer met kieren. Je kan de kamer opvullen met bladeren en takjes zodat ze houvast hebben en ergens op kunnen zitten.
 
Bijen en graafwespen houden van bamboe en holle takken. Zorg voor bamboe en takken van verschillende diktes. Ook belangrijk is dat de achterzijde van het bamboe of de takjes dicht is/zijn, zo hebben de bijen en wespen een lekker holletje om in te verblijven.
Graafwespen wonen ook graag in boorgaten in hout. Ook leuk dus om gaten te maken (van verschillende grootte, tot max. 1 cm) in een boomstammetje.
 
Lieveheersbeestjes, oorwurmen en gaasvliegen zijn dol op materialen als dennenappels, stro, houtsnippers of -schors. De beestjes eten graag luizen, dus die wil je graag in je insectenhotel hebben!
 
Stap 4. Bevestig de materialen
Bevestig de materialen door het geheel af te werken met kippengaas. Zo blijft de vulling netjes op z’n plaats zitten en kunnen hebben de beestjes wel toegang. Zelf koos ik ervoor om alle materialen te bevestigen met een lijmpistool. Achteraf gezien was dit (onnodig) veel werk, kippengaas valt dus zeker aan te raden.

Stap 5. Je insectenhotel plaatsen
Plaats je insectenhotel op een zonnige plek op max. 2 meter hoogte. Als je hotel te groot is om op te hangen, maar je hem niet graag op de grond wilt plaatsen, is het leuk om het hotel te plaatsen op bijvoorbeeld haardblokken, bakstenen of omgekeerde terracotta potten.

Insectenhotel insectenhuis

Terug naar blog

Uitgelichte collectie