*DIY* Je saaie potten rustiek en landelijk maken met muurvuller

*DIY* Je saaie potten rustiek en landelijk maken met muurvuller

Je hebt er vast wel een paar.. van die potten of vazen die éigenlijk niet meer zo goed passen bij je interieur. Of je ziet een pot in de kringloopwinkel die echt wel potentie heeft om heel gaaf te worden, maar dan wel eerst wat liefde nodig heeft. In deze blog laat ik je stapsgewijs zien hoe je jouw potten omtovert tot rustieke, landelijke potten met een verouderde look.

Wat heb je nodig?

  • Pot(ten)
  • Muurvuller (bijv. van de Action)
  • Verf (ook van de Action)
  • Kwasten
  • Sponsje
  • Schuurpapier
  • Koffiedik

Stap 1. Breng de muurvuller aan op de pot
Breng een dunne laag muurvuller aan op de pot. De manier waarop en met welke materialen je dit doet, zijn eindeloos. Je kan je vingers gebruiken voor een speels en losjes effect. Een kwast geeft een wat strakkere uitstraling. Houd in dit geval wel rekening met eventuele strepen en de aanzet van de kwast. Ook is het mogelijk een spateltje te gebruiken.
Daarnaast is de werkrichting bepalend voor de uitstraling van de pot. Net als met het aanbrengen van bijvoorbeeld kalkverf op een muur, kan je er alle kanten op. Horizontaal aanbrengen geeft een rustig effect, terwijl kruiselings door elkaar aanbrengen wat drukker zal ogen. Zelf koos ik ervoor de muurvuller al deppend aan te brengen met mijn handen, om er vervolgens hier en daar horizontale strepen in aan te brengen.    
Zorg ook dat je een deel van de binnenkant van de pot bedekt met een dun laagje muurvuller.
Laat de pot volledig uitharden. Dit kan tot 2-4 uur duren, afhankelijk van de laagdikte.

GIF-blog-DIY-rustieke-potten-maken

Stap 2. Werk bij met schuurpapier
Werk te grove delen lichtjes bij met schuurpapier.

Stap 3. Meng verschillende tinten verf met de muurvuller
Kies (of meng) verschillende kleuren. Deze kleuren bepalen de uitstraling van je pot. Voor een rustig en natuurlijk effect is het mooi om kleuren te kiezen die licht van elkaar verschillen. Zelf gebruikte ik een combinatie van taupe, antraciet en beige. 

Stap 4. Breng een tweede laag muurvuller aan
Breng nu opnieuw een dunne laag muurvuller aan. Voordat je de muurvuller uitsmeert op de pot, pak je een beetje verf en dit vermeng je licht met de muurvuller. Strijk het mengsel uit en herhaal deze stap met de overige tinten.  Laat de kleuren mooi in elkaar overvloeien, zonder dat je de kleuren daadwerkelijk mengt met elkaar. Naar smaak kan je de eerste laag muurvuller er nog een klein beetje doorheen laten komen. Laat goed drogen, minimaal 3 uur.

Stap 5. Breng al deppend koffiedik aan
Een verouderde look krijg je door te werken met koffiedik. Meng het koffiedik met wat water en bevochtig het sponsje met dit mengsel. Breng al deppend vlekken aan op de pot.
Indien nodig veeg je de koffievlekken lichtjes uit met keukenpapier. Laat je pot nog even goed drogen en KLAAR!

Hoe is jouw make-over geworden? Laat het me weten!

Vind je dit nou harstikke leuk maar is het je toch iets teveel werk? Kijk dan eens op deze pagina voor mijn collectie potten & kruiken: https://www.chateau-rustique.nl/collections/kruiken-potten 

Lieve groet,

Janneke

Terug naar blog

Uitgelichte collectie