DIY: Snuffelbal voor je viervoeter

DIY: Snuffelbal voor je viervoeter

Honden zijn gek op snuffelen. De neus is één van de belangrijkste en best ontwikkelde zintuigen van de hond. Snuffelen is belangrijk voor je hond omdat ze daarmee hun brein aan het werk zetten. Het is de ideale manier om een energieke hond tot rust te laten komen en het zorgt ook nog eens voor een stukje ontspanning en stressverlaging.

 In dierenwinkels en online vind je een groot assortiment aan snuffelballen en snuffelmatten, maar zo’n snuffelbal kan je ook eenvoudig zelf maken. Hoe je dat doet, laat ik je in deze blog zien!

Benodigdheden:

  • Een stuk stof, ca. 1.5 m (bijv. denim, fleece of corduroy);
  • Een rond voorwerp (bijv. een stuk karton of kommetje);
  • Een scherpe schaar;
  • Een stift of pen;
  • 4 tie-wraps.

DIY snuffelbal

 

 

 

 

 

 

 

Stap 1. Knip cirkels uit de stof

Om een mooi volle snuffelbal te creëren heb je 32 cirkels nodig. Voor het beste resultaat hebben de cirkels dezelfde grootte, dus het is handig je cirkels af te tekenen met bijvoorbeeld een pannendeksel, kommetje of een rond uitgeknipt stuk karton. Houd er rekening mee dat de grootte van de cirkels de grootte van de bal bepalen. Mijn cirkels waren 13,5 cm groot, dit werd uiteindelijk ook de diameter van mijn bal.

Tip: Verschillende stukken stof in huis? Of gewoon omdat het kan? Laat je creativiteit erop losgaan en gebruik verschillende kleuren stof voor een speels effect. Een combinatie tussen verschillende stoffen, bijvoorbeeld denim met corduroy, is ook leuk!

Stap. 2 Vouwen van de cirkels

Vouw de cirkel tot een halve maan, om hem vervolgens nog eens dubbel te vouwen zodat je een kwart cirkel krijgt.

Stap 3. Gaatjes maken en rijgen

Gebruik een scherp mesje of schaar en maak een gaatje in de punt van de dubbelgevouwen cirkels. Rijg vervolgens 8 dubbelgevouwen cirkels aan een tiewrap en maak deze losjes vast.

Stap 4. Herhaal stap 3

Rijg nogmaals 8 cirkels aan de volgende tie-wrap. Haal deze tie-wrap eerst door de tie-wrap van je vorige set, voordat je ook deze losjes vastmaakt. Doe hetzelfde voor de derde tie-wrap. De vierde en laatste tie-wrap haal je door de eerste en derde tie-wrap heen, zodat de vier tie-wraps allemaal met elkaar verbonden zijn. 

Stap 5. Werk je bal af

Trek de tie-wraps strak vast en knip de vier uiteinden zo dicht mogelijk bij de kern van de bal af. Schud wat met de bal om de cirkels mooi op hun plek te laten vallen en voilà, laat je hond er maar van genieten!

Terug naar blog

Uitgelichte collectie